Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Publicaties

omslag Dwarskrachtverbindingen (Eurocode 3)

Dwarskrachtverbindingen (Eurocode 3)

Dwarskrachtverbindingen. Tabellen voor het ontwerp van hoekstaal-, kopplaat- en lipverbindingen volgens Eurocode 3, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2006 (1e druk; tweede, gecorrigeerde oplage), ISBN 978-90-72830-68-5, formaat A4 (in ringband), 188 p.

prijs: normaal € 24,50   bedrijfsleden BmS: € 21,00

Dit boek is – met korting – ook verkrijgbaar als onderdeel van de bundel S-N-E-L O-N-T-W-E-R-P-E-N.

In veel staalconstructies komen verbindingen voor die uitsluitend een dwarskracht hoeven op te nemen. Het is dan in de praktijk handig om met eenvoudige tabellen de verbinding te kunnen ontwerpen. Deze publicatie is voor deze situaties bedoeld en geeft de constructeur en de tekenaar van staalconstructies snel inzicht in de constructieve mogelijkheden.

De ontwerptabellen geven de opneembare dwarskracht voor de volgende drie typen verbindingen: - hoekstaalverbindingen; - kopplaatverbindingen; - lipverbindingen. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van symmetrische verbindingen met een beperkt aantal plaatdikten en boutafmetingen. Hierdoor worden de kosten beperkt voor het tekenen, het fabriceren en het monteren van de verbindingen.

De tabellen zijn voor elk van de drie typen verbindingen op een verschillende kleur papier weergegeven. Het algemene gedeelte is wit. Dit deel bevat onder meer de uitgangspunten voor de samenstelling van de tabellen en de opneembare dwarskrachten. De berekeningen zijn gebaseerd op Eurocode 3.