Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Publicaties

omslag Weervast staal

Weervast staal

Weervast staal, Bouwen met Staal, Zoetermeer 2008, ISBN 978-90-72830-80-7, formaat A4, 56 p.

prijs: normaal € 19,50   bedrijfsleden BmS: € 17,00

Weervast staal is een product met een bijzondere, natuurlijke uitstraling. Deze uitstraling dankt het materiaal aan een fenomeen dat normaal gesproken ongewenst is: roest! Weervast staal is zo bijzonder, omdat de roestvorming geen teken is van ongewenste corrosie of van verval. De roest biedt hier juist een beschermende huid met aantrekkelijke visuele eigenschappen. Deze huid heeft een typisch, roestbruin patina en een enigszins ruwe textuur, waardoor het uiterlijk aan fluweel doet denken.

Weervast staal als bouwmateriaal is in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit de Verenigde Staten in Europa geïntroduceerd. Oorspronkelijk was het uitsluitend verkrijgbaar onder de merknaam Cor-Ten. Met name bij gevelbekledingen kiezen architecten tegenwoordig steeds vaker voor weervast staal vanwege de esthetische eigenschappen en de fascinerende natuurlijke kleurschakeringen. Constructief ontwerpers passen weervast staal juist toe omdat het een interessante mogelijkheid biedt om economisch en onderhoudsvriendelijk te bouwen, met name in de bruggenbouw. Weervast staal ontziet ook het milieu, doordat een beschermende verflaag overbodig is.
Bij het gebruik van weervast staal in bouwwerken moet rekening worden gehouden met een aantal bouwtechnische eisen. Deze publicatie verstrekt informatie over de eigenschappen, de verkrijgbaarheid en de verwerking van weervast staal en geeft aanbevelingen voor een juiste toepassing ervan. Een aantal recente projecten laten zien hoe architecten en constructeurs het materiaal in hun ontwerpen hebben opgenomen en gedetailleerd.