Bouwen met Staal | Veelzijdig, flexibel, duurzaam Bouwen met Staal

Publicaties

omslag Luchtdicht bouwen 2

Luchtdicht bouwen 2

P. Kuindersma (rapporteur), Luchtdicht bouwen 2. Metalen gevel- en daksystemen, SBRCURnet/Bouwen met Staal, Delft/Zoetermeer 2017, formaat A4, 84 p.

prijs: normaal € 75,00   bedrijfsleden BmS: € 69,00

Het vakgebied 'luchtdicht bouwen' speelt een belangrijke rol bij het comfort van een gebouw, de energiezuinigheid én het voorkomen van bouwfysische problemen, maar is voor de bouwpraktijk nog steeds ongrijpbaar. In de praktijk blijkt dat in de utiliteitsbouw – met name bij metalen dak- en wandsystemen – weinig kennis is op het gebied van luchtdicht bouwen. Toch komen ook juist bij deze projecten de eisen aan de luchtdichtheid steeds hoger te liggen. Luchtdicht bouwen 2 biedt hiermee inzicht in de achtergronden van luchtdicht bouwen specifiek voor metalen gevel- en daksystemen. De publicatie geeft aanwijzingen en instructies voor zowel de adviseur, ontwerper, bouwer als verwerker van een specifiek product of systeem.

Deze publicatie gaat daarom dieper in op metalen dak- en wandsystemen, waar volgens Bouwbesluit 2012, art. 5.4 eisen worden gesteld aan de luchtdoorlatendheid. Ook wordt aandacht besteedt aan utiliteitsgebouwen waar vanuit de functie van het gebouw (private) eisen worden gesteld aan de luchtdichtheid. Een voorbeeld hiervan is een geconditioneerde opslaghal.Naast de behandeling van het theoretisch kader, de wet- en regelgeving en deluchtdichtheidsmaterialen komen zowel ontwerp- als uitvoeringsaspecten aan de orde. Binnen de metalen gevels hebben sandwichpanelen het grootste marktaandeel, gevolgd door metalen binnendozen (zogeheten opbouwsystemen). Aan deze twee typen metalen gevels besteed deze publicatie dan ook de meeste aandacht. Tevens wordt een aantal aansluitingen van vliesgevels op een metalen gevel behandeld.

Luchtdicht bouwen 2 biedt hiermee inzicht in de achtergronden van luchtdicht bouwen specifiek voor metalen gevel- en daksystemen. De publicatie geeft aanwijzingen en instructies voor zowel de adviseur, ontwerper, bouwer als verwerker van een specifiek product of systeem.